joi, 18 iunie 2015

Betonarea in functie de temperatura


   Desi pare un lucru destul de simplu de realizat, betonarea este un proces complex, care necesita calcule de rezistenta, prepararea betonului intr-un anumit fel si o anumita turnare. Turnarea betonului se poate face in mai multe moduri, in functie de posibilitatea de acces la locatia unde se va turna, de temperatura si evident, de marimea santierului. Vei putea turna betonul manual, cu betoniera sau cu o pompa de beton fixa. Oricare ar fi modul de turnare, trebuie sa se tina cont de cateva detalii, cum ar fi modul in care se face compactarea ulterioara, modul in care se va proteja betonul si evident, calitatea acestuia. In functie de temperatura din timpul turnarii si de rezistenta care se doreste, betonul poate sa contina anumiti aditivi, care sa ii schimbe proprietatile.
   Daca multe dintre elementele unei turnari de beton pot fi controlate, un lucru nu poate fi controlat, iar acesta este temperatura. Din pacate, turnarea betonului depinde foarte mult de temperatura, asadar, in momentul in care faci o astfel de lucrare, trebuie sa stii cum trebuie sa o faci in functie de gradele Celsius de afara.

   Betonarea pe timp friguros

   Este de evitat turnarea betonului pe un sol inghetat sau atunci cand temperatura scade sub 0 grade Celsius pe timp de noapte. Daca exista riscul de a scadea temperaturile foarte mult, este indicat sa se utilizeze betoane preparate cu aditivi care accelereaza priza betonului. De regula, atunci cand este frig, priza este mult incetinita.

   Betonarea pe timp calduros

   Nici caldura prea mare nu face bine. Daca temperaturile cresc la peste 35 de grade Celsius, procesul de intarire poate sa fie afectat, deoarece betonul se va usca foarte repede. In aceste conditii este esential sa se protejeze cat mai bine suprafata turnata. Protectia se va face cu o umbrire cat mai buna sau cu acoperirea suprafetelor de beton care sa le asigure un mediu cat mai bun. Evident, este mult mai indicat ca turnarea sa se faca noaptea, sau dimineata devreme, atunci cand temperaturile sunt ceva mai scazute. Astfel, pana atunci cand apare soarele, betonul are timp sa se intareasca.
Protectia betonului se mai poate face si prin stropirea frecventa a acestuia cu apa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu